Persoonlijke instellingen

Xanthopoulakis Ch.

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark

Ch. (Charalampos) Xanthopoulakis MSc (*1981) komt uit Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland. Hij behaalde zijn masterdiploma in de elektrotechniek en de informatica aan de Aristotle University in zijn woonplaats en volgde vanaf 2005 de ontwerpersopleiding software technology van het Stan Ackermans Instituut aan de TU/e. Hij maakte deel uit van een groep van negen Europese en negen Aziatische studenten die aan de TU/e deze tweejarige ontwerpersopleiding volgden. In het tweede jaar vormde een ontwerpopdracht voor een bedrijf daarvan een belangrijk onderdeel. Charalampos was lid van de studie- en alumnivereniging XOOTIC. In zijn vrije tijd kookte hij voor zijn vrienden, verkende hij op een fiets de omgeving van Eindhoven en schilderde hij. In 2006 vertelde hij het volgende over zijn leven als student in Eindhoven en over zijn toekomstverwachtingen.

Titel: Charalampos Xanthopoulakis (rechts) en Athanasios Chliopanos Jaar: 2006 Foto: Bart van Overbeeke

PSVZelfs Grieken hebben een probleem met het uitspreken van mijn naam. Mijn voornaam komt van een orthodoxe heilige en betekent ‘gloeiend van blijdschap.’ Mijn moeder is personeelsfunctionaris bij de overheid en mijn vader is politieagent. Ik ben de eerste die breekt met een familietraditie: mijn grootvader en overgrootvader waren ook politieagent. Op de middelbare school was ik al hevig geïnteresseerd in alles wat met elektriciteit te maken had. Ik haalde het broodrooster van mijn moeder uit elkaar en het is meer dan eens gebeurd dat ik me bij experimenten onder spanning zette. Toen ik mijn ouders vertelde dat ik elektrotechniek en informatica wilde studeren, keken ze me vertwijfeld aan. Mijn grootmoeder verwachtte dat ik daarna mijn leven zou moeten vullen met het reparereren van ijskasten! Ik heb in Griekenland vijf jaar over mijn studie gedaan. Daarna stond ik voor de keuze: òf meteen in militaire dienst gaan òf een postgraduate opleiding volgen. Ik wilde me graag meer verdiepen in software-ontwikkeling en ben op zoek gegaan naar een opleiding die mijn loopbaan later een extra impuls kon geven. Een vriend wees me op de ontwerpersopleiding in Eindhoven. Ik kende de naam van PSV, dat twee keer tegen PAOK Thessaloniki voetbalde en won, maar dat vond ik niet erg want ik ben geen supporter van PAOK. Ik schreef een sollicitatiebrief en werd uitgenodigd voor een gesprek. Het Stan Ackermans Instituut betaalde zelfs mijn reiskosten! Het eerste jaar heb ik er nu bijna opzitten en het bevalt me goed. De eerste maanden volgden we een homologatieprogramma. Het laatste jaar begint met een workshop waarin we met zeventien studenten samenwerken aan een opdracht. Daarna ga ik negen maanden voor een interne opdracht bij een bedrijf aan de slag. We weten nu nog niet waar we terechtkomen. Ik hoop op Philips Medical Systems of Philips Semiconductors.

Internationaal netwerk


Ik had in Griekenland al veel aan Engels gedaan, maar mijn beheersing van de taal is in Eindhoven veel vooruitgegaan. Ik vind het leuk om in zo’n internationale groep samen te werken. Je bouwt een mooi internationaal netwerk op. Zo’n beetje alle activiteiten vinden plaats in een eigen lokaal in het Hoofdgebouw. Dat heeft voordelen, omdat we nu een heel hechte groep vormen. Maar ik zou het ook wel interessant vinden om meer contact te hebben met Nederlandse studenten of studenten van andere ontwerpersopleidingen. Natuurlijk was er een cultuurschok toen ik naar Nederland kwam. De eerste tijd voel je als een vis op het droge. In de wintermaanden miste ik de zon. Ik realiseerde me dat Grieken het eigenlijk vanzelfsprekend vinden dat de zon voortdurend schijnt. In het begin moest ik vooral wennen aan de eetgewoontes in Nederland. In Griekenland beginnen we vrij vroeg met werken en stoppen we vanwege de hitte vaak om drie uur en daarna lunchen we. Hier namen ze me om twaalf uur al mee voor de lunch! Ik woon met een Griekse student en een Italiaanse studente in een huis in Eindhoven. We hebben het interieur flink aangepast en de gevel in de kleuren van de Griekse vlag geschilderd. Ik houd van koken en ik nodig vaak vrienden uit. Mijn grootvader heeft een mooie spreuk: ‘De verhalen van ons vaderland spreken uit onze gerechten.’ Twee Roemeense vrienden trokken laatst mijn koelkast open en verbaasden zich over de vijf kilo fetakaas! Ik ben intussen begonnen met een cursus Nederlands, want ik wil meer van het land en de mensen begrijpen. Ik voel me na een klein jaar al goed thuis. Er begint een mooie balans te ontstaan tussen Nederland en Griekenland. Ik voel er veel voor om hier nog een tijdje te blijven als ik mijn diploma heb. Hoe mijn toekomst er precies uitziet, weet ik nog niet. Ik zal in ieder geval mijn dienstplicht moeten vervullen, dat ligt vast. Ik heb het gevoel dat ik daarna ga beginnen aan een uitdagende loopbaan. Ik zou het heel leuk vinden om een baan te vinden die veel reizen mogelijk maakt. Ik sta klaar om over een paar jaar mijn vleugels uit te slaan.”