Persoonlijke instellingen

Topsport

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark

Een student aan de TU/e die topsport bedrijft, kan een beroep doen op een speciale regeling als hij of zij door het beoefenen van die sport vertraging in de studie oploopt. Natuurlijk komt niet iedere sporter daarvoor in aanmerking. Er wordt consciëntieus gekeken naar het niveau waarop een sport wordt beoefend en de directeur van het Studentensportcentrum wordt om advies gevraagd. Wie officieel erkend wordt, krijgt maximaal twaalf maanden lang recht op een door de TU/e betaalde studiebeurs. Deze regeling ontstond in de jaren negentig. Een greep uit de groep (oud)-studenten en medewerkers uit de kategorie topsporters.

P.J.J.M. (Pieter) Custers (*1984) studeerde van 2003 tot 2008 elektrotechniek en deed daarnaast aan handboogschieten. Met resultaat, want hij won maar liefst zestien nationale juniorentitels en werd drie maal kampioen bij de senioren. In 2004 haalde hij goud op de Europese kampioenschappen voor teams in Brussel en een vijfde plek op de Olympische Spelen van Athene. Was de combinatie topsport en studie goed te verenigen? “Het is ieder jaar en ieder trimester weer de kunst om het juiste evenwicht te vinden. Topsport en een universitaire studie zijn zaken die eigenlijk beide fulltime aandacht nodig hebben. In de jaren voor de Olympische Spelen heb ik mijn studie tweemaal voor drie maanden stilgelegd. De jaren na de Spelen probeer ik dan het programma zo goed mogelijk te volgen. Het is niet altijd makkelijk, vooral niet in de zomermaanden omdat ik dan veel op trainingsstage ben of aan toernooien deelneem.” Sinds 2005 is er op de TU/e een handboogvereniging. Dat maakte het voor Pieter mogelijk om in tussenuren te trainen.

Ook oud-topsporter ir. C.A.C.A. (Karel) Delhij (*1955) studeerde elektrotechniek, en wel van 1973 tot 1982. Hij begon in 1975 met roeien en won in zijn roeiersloopbaan 32 wedstrijden. “En een veelvoud daarvan heb ik verloren”, voegt hij er in een e-mail aan toe. De hoogtepunten zijn ongetwijfeld het behalen van de nationale titel op het onderdeel skiff in 1978 en het winnen van de zogenaamde ‘Skiffhead’ in 1981, (“vóór wereldkampioen Peter-Michael Kolbe”). In 1982 werd hij nationaal kampioen dubbelvier, met o.a. het roeiduo Nico Rienks en Ronald Florijn in de boot. “Studie en intensief sporten valt prima met elkaar te combineren, mits je over voldoende zelfdiscipline beschikt. Dat had ik niet in voldoende mate, zodat de studie veel meer vertraging opliep dan nodig was geweest”, aldus Delhij in 2006. Hij vervolgde zijn loopbaan als systeemontwerper bij de NS en bleef dat combineren met sporten als hardlopen, fietsen en bergbeklimmen. De fysieke en mentale conditie die hij in zijn roei-jaren opbouwde bleef hem daarbij van pas komen. De belangstelling en steun van de kant van het Studenten Sportcentrum heeft hij steeds als heel plezierig ervaren.

Titel: Dirk Lippits bij zijn promotie Jaar: 2007 Foto: Photodette

Ir. D.R. (Dirk) Lippits (*1977) combineerde zijn promotie-onderzoek bij de vakgroep Polymeertechnologie van prof. dr. P.J. Lemstra (faculteit Scheikundige Technologie) met het roeien op internationaal topniveau. Dat betekende het hele jaar door vier uur per dag trainen in de skiff, zo berichtte destijds de website van DSM. Lippits was vaak te vinden op het Eindhovens kanaal. DSM was niet alleen zijn sponsor, maar financierde ook zijn promotie-onderzoek naar ultra high molecular weight polyethyleen voor medische toepassingen in heup-of knieprotheses. Lippits publiceerde over zijn onderzoek onder meer in het wetenschappelijk tijdschrift Nature . Hij begon zijn sportloopbaan als tienkamper, voor hem ‘het summum van sport’. Toen hij aan een knie geblesseerd raakte, moest hij als revalidatie gaan roeien. En daar bleek hij talent voor te hebben. De erelijst van Thêta-roeier Lippits is indrukwekkend. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 haalde hij zilver in de dubbel vier en een jaar later herhaalde de Nederlandse roeiploeg die prestatie tijdens de wereldkampioenschappen. In latere jaren concentreerde Lippits zich op het onderdeel skiff. In 2004 bracht hij het bij de Olympische Spelen tot de halve finale. Hoe combineerde hij zijn opleiding met zijn sportactiviteiten? “Door de vrijheid en de samenwerking op de faculteit was het niet moeilijk om studie met topsport te combineren. Ik heb wel veel aan zelfstudie moeten doen, maar ik kon de tentamens heel flexibel mondeling afleggen, of op een andere dan de daarvoor vastgestelde datum.”


Atleet H.R.J. (Harry) Schulting (*1956) studeerde vanaf 1975 elektrotechniek en won in de periode van 1975 tot 1985 verschillende Nederlandse titels op de onderdelen vierhonderd meter en vierhonderd meter horden. Op zijn negentiende vestigde hij een Nederlands jeugdrecord op die laatste afstand dat nog steeds staat. In 1979 haalde hij de eerste plaats bij de vierhonderd meter horden tijdens de Universiade in Mexico, waar toen bijna alle belangrijke atleten aan meededen. Ook zijn tijd (48.44 sec) staat 27 jaar later nog steeds als Nederlands record in de boeken. Schulting werd in 1985 door blessures gedwongen met topsport te stoppen. In datzelfde jaar staakte hij ook zijn studie. “De combinatie topsport en studie bleek niet vol te houden. De eerste jaren heb ik constant achter mezelf aangelopen met reizen, trainen, wedstrijden lopen en studeren. Vanaf mijn vierde studiejaar besloot ik om elk volgende jaar in twee jaar te doen, maar dat lukte niet. Pas toen ik mijn naam gevestigd had in de sport, kwamen er mogelijkheden om tentamens te verschuiven, maar toen was het wat de studie betreft te laat. Dat lag overigens meer aan mij dan aan de Hogeschool. Als je alle energie in topsport stopt, blijft er weinig over om te studeren.” Schulting is anno 2006 nog actief als trainer in de topsport en is verder eigenaar van Hedge Runner Consultancy, een bedrijf waaarmee hij actief is als ontwikkelaar van software voor administratieve systemen.

Universitair docent en ultraloper dr.ir. E.E.M. (Emiel) van Berkum (*1955) studeerde van 1973 tot 1981 technische wiskunde aan de THE en promoveerde in 1985. Hij was lid van de Eindhovense Studenten Atletiekvereniging Asterix, maar pakte pas na zijn studie serieus de sport op. In 1984 liep hij zijn eerste marathon in Eindhoven. Vijf jaar later liep hij zijn beste marathontijd: 2.36.35 uur, maar al snel daarna schakelde Van Berkum over op ultralopen en in die extreme tak van sport haalde hij zijn successen. In 1991 werd hij Nederlands kampioen op de honderd kilometer. Een jaar later liep hij in Den Haag 132,8 kilometer in twaalf uur, waarmee hij tweede werd. In 1998 was hij lid van het Nederlands team dat derde werd bij het wereldkampioenschap honderd kilometer voor veteranen. “Ik heb mijn studie en mijn werk op de TU/e altijd uitstekend kunnen combineren, dankzij de faciliteiten op het Studentensportcentrum.” Van Berkum houdt niet alleen van lopen: in 2004 maakte hij een fietstocht van zeven weken door Frankrijk en Spanje, waarin hij bijna vierduizend kilometer aflegde.

Volleyballer W.M. (Wim) Koch (*1957) studeerde lichamelijke opvoeding en trad in 1985 als medewerker in dienst van het Studentensportcentrum. Hij speelde tot 1985 in totaal 127 interlands in het Nederlands volleybalteam. Met zijn ploeg VVC/Vught werd hij in 1981 landskampioen. Na zijn actieve carrière ging hij aan de slag als assistent-bondscoach van het nationaal herenvolleybalteam. In die hoedanigheid was hij in 2000 actief bij de Olympische Spelen in Sydney. Als docent en coördinator bij het Studentensportcentrum is hij hoofdcoach van de studentenvolleybalvereniging Hajraa. “In een zinderende finale werd het eerste herenteam op de slotdag van de competitie in 2000 kampioen van de tweede divisie. Daarmee promoveerde het team voor het eerst in de geschiedenis naar de eerste divisie.” Koch is sinds 1 juli 2006 de opvolger van J.F.M. de Mooij als directeur van het Studentensportcentrum.