Persoonlijke instellingen

Tachos, Telamon en Theta

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark
Versie op 16 jul 2019 13:00 van Egeelen (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Titel: Theta-boten op het Eindhovens Kanaal Jaar: 1980 Foto: Archief TUE

Roeien hoort bij studenten. De traditionele wedstrijd tussen Oxford en Cambridge op de Thames en de Nederlandse Varsity-variant in het vroege voorjaar zijn twee van de bekendste voorbeelden. De eerste Eindhovense studentenroeivereniging Tachos werd als ondervereniging van het Eindhovens Studenten Corps opgericht op initiatief van Herman Dorgelo, student werktuigbouwkunde en zoon van de eerste THE-rector prof.dr. H.B. Dorgelo. “In september 1960 heb ik tijdens een koffiekwartiertje het initiatief genomen om een studentenroeivereniging op te richten. Mijn vader vond dat geweldig. Wanneer we thuis bezoek hadden, bracht hij het onderwerp roeien ter sprake en dan mocht ik het gezelschap bijpraten. Ik heb alle aannemers en onderaannemers op het THE-terrein aangeschreven om geld te vragen voor de aanschaf van boten.” Een van de eerste boten was overigens een privégeschenk van de rector. De Tachos-roeiers konden niet op de Dommel terecht en vonden hun stek in het Beatrixkanaal, waar de basis werd gelegd voor de jacht op de blikken, het roeiersjargon voor medailles.

Telamon


Ondanks de aanvankelijke inspanningen van prof. Dorgelo om alle studenten onverzuild onder te brengen in het ESC, ontstonden er na verloop van tijd toch twee andere studentenverenigingen. En ook daar wilde men roeien. Binnen Demos richtten de studenten Ricardo Martir en Bernard Braakman in 1966 een tweede studentenroeivereniging op onder de naam Telamon. Er werd geroeid op het Eindhovens kanaal. Twee verenigingen bleek op den duur wat te veel voor de THE, maar ideologische verschillen (‘we willen niet roeien met die corpsballen’) en praktische bezwaren hielden lang een fusie tegen. In 1975 was het echter zo ver. Onder de naam Thêta betrok de gefuseerde club een nieuw gebouw aan de Kanaaldijk. De vloot werd uitgebreid, de trainingsaanpak en het onderhoud van de boten werden steeds professioneler and the rest is history. Roeiers als Karel Delhij, Gerard Egelmeers, Jelle Oudemans en Dirk Lippits behaalden nationale en internationale successen. De vereniging zorgde vaak voor bijzondere acties. In 1985 kregen Thêtanen nieuwslezer Fred Emmer zo ver dat hij tijdens het NOS-journaal van 28 september een geelbruin Thêta-jasje met bijpassende stropdas droeg. Niet dat de kijkers dat in de gaten hadden, maar voor de jubilerende sportvereniging was het een geslaagde stunt.

Namen en boten


Roeiverenigingen staan bol van tradities en ceremonies. Misschien dat daarom de band met oud-leden zo hecht blijft. Zo was alumnus en Philips-topman dr.ir. G.J. Kleisterlee in een KRO-televisieportret uit 2004 te zien, ingespannen meeroeiend in een Thêta-boot op het Eindhovens kanaal. Een van de onverwoestbare roeitradities is het dopen van een nieuwe boot, liefst door de naamgever. Aan het vlootoverzicht is af te lezen dat er in de loop der jaren heel wat weldoeners en steunpilaren van de vereniging de eer te beurt is gevallen om een boot naar zich vernoemd te krijgen. Een van de meest recente is de ‘Coen Stroeve’, vernoemd naar de in 2002 overleden voorzitter van de Stichting Fonds Studentenvoorzieningen Eindhoven. Maar op de lijst zijn ook namen te vinden van Olympisch sporter en Thêta-roeier Dirk Lippits, bootsman Jo Kantelberg en de voormalige bedrijfsleider van het Studentensportcentrum Willem van der Sommen. De prijs voor de meest bizarre naam gaat ongetwijfeld naar ROUMEN REMT niet voor WILTe BEESTen, een taalkundige kronkel waarmee de vereniging aan het begin van de 21e eeuw het gulle College van Bestuur vereerde, dat geld had geschonken voor een nieuwe boot met blikambitie. Desondanks slaagde Thêta er tot op heden niet in om dé studentenroeiwedstrijd, de Varsity, te winnen. Maybe next year?
Titel: Achtmans kano passeert Theta-loods aan Eindhovens Kanaal Jaar: 2011 Foto: Norbert van Onna