Persoonlijke instellingen

Hamelinck P.

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark

De eerste student die in 1997 een degelijke Toshiba 460 CDT (‘stoeptegel’) kreeg uitgereikt was Paul Hamelinck; ir. P.J. Hamelinck (*1978) is inmiddels afgestudeerd aan de faculteit Scheikundige Technologie en hoopt in 2006 zijn promotieonderzoek aan Cambridge University af te ronden. De Zeeuws- Vlaming was tijdens zijn studie secretaris van het muziekgezelschap ESMG Quadrivium, lid van de Universiteitsraad en is nu penningmeester van de Nederlands-Vlaamse studentenvereniging in Cambridge.

Titel: Notebooks doen hun intrede in het onderwijs aan de TU/e: uitreiking aan eerstejaars Elektrotechniek Jaar: 1998 Foto: Archief TU/e

“In december 1997 kreeg ik samen met een studente van de opleiding biomedische technologie mijn eerste notebook. Omdat het vrij lang onduidelijk was wanneer de notebooks precies zouden arriveren, werden de computers door de docenten in het resterende halve studiejaar vrij weinig ingezet. In de jaren daarna werden notebooks meer en meer gebruikt tijdens instructies, practica en bij de zelfstudie. Aanvankelijk werd een toekomstbeeld geschetst van interactieve dictaten. In werkelijkheid werd het notebook echter voornamelijk gebruikt voor applicaties als Excel en Matlab. Dit was echter niet minder nuttig. De laptop had zeker een meerwaarde, doordat je dezelfde computer thuis en op de Universiteit kon gebruiken. Het computergebruik was niet meer beperkt tot computers met de juiste configuratie in een of ander donker zaaltje op de TU/e. Ik denk dat de notebook ook zeker zijn meerwaarde heeft bewezen in de meer projectmatige vakken en de researchstage. Het notebookproject had een klein donker kantje: een of twee van mijn jaargenoten verdwenen vrij snel na de uitreiking, en het gerucht gaat dat zij de rest van hun TU/e-carrière besteed hebben aan het spelen van spelletjes over het netwerk. Toen ik begon met afstuderen in de groep van prof. René Janssen bleek in de loop van het jaar dat onze grijze Toshiba, ook wel liefkozend de stoeptegel genoemd, langzaam maar zeker aan prestatievermogen begon in te boeten. Toen ik begon met het schrijven van mijn afstudeerverslag heb ik dan ook een nieuwe computer gekocht, weer een laptop, aangezien ik overtuigd was van de voordelen van de mobiliteit van dit soort computers. Ook bij het bestuurswerk naast de studie was de laptop een groot voordeel. Ik ben in het bestuurshok aan heel wat draaiboeken, notulen en programmaboekjes begonnen die ik daarna thuis kon afmaken. Had je tijd over tussen het maken van notulen, kon je nog even een berekening voor apparaatkunde doen (en andersom natuurlijk)!

Cambridge en Eindhoven


Momenteel (anno 2006, red.) doe ik een PhD in scheikunde in Cambridge. Ik merk duidelijk dat Eindhoven zich kan meten met de beste universiteiten. Cambridge en Eindhoven lopen niet zoveel uiteen. Behalve het feit dat in Cambridge bijna elke studie te volgen is (talen, economie, rechten, technologie en wetenschap), zijn er ook veel overeenkomsten. Cambridge heeft net als Eindhoven veel spin-off bedrijfjes. De faciliteiten op de universiteit zijn in menig opzicht even goed aan beide kanten van het water. Maar omdat er competitie is tussen verschillende groepen binnen dezelfde faculteit, kun je hier niet automatisch van alle faciliteiten gebruik maken. Heel veel faciliteiten zijn helaas niet beschikbaar voor undergraduates. Van een notebookproject heeft men hier nog niet gehoord. De meeste vakgroepen zijn blij als een student zijn eigen computer meebrengt. Over het algemeen is daar namelijk een tekort aan. Ik ben nu met mijn laatste jaar bezig. Ik werk samen met andere mensen in het Nanotechnology Centre, bij Merck Chemicals Ltd. en natuurlijk in het Melville polymerenlaboratorium waar ik werk. Mijn projecten lopen redelijk goed. Het eind is in zicht, dus het is nu wel erg hard werken! In oktober hoop ik mijn proefschrift in te leveren. Het is zeker een toegevoegde waarde dat er in Cambridge veel ambitieuze studenten van diverse pluimage rondlopen. Zeker op muzikaal gebied heb ik ervan geprofiteerd om zoveel briljante musici tegen te komen en met hen samen te werken. Ook brengt het leven in een College je tijdens chique diners in contact met studenten uit vakgroepen van beroemdheden als Stephen Hawking. Al met al een heel bijzondere ervaring!”