Persoonlijke instellingen

Gouddelver

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark

H.G.L. (Henk) ter Hofstede, voormalig bedrijfsleider van het Motorenlab van de faculteit Werktuigbouwkunde, was van 1959 tot 1992 in dienst van de TU/e. “In die beginjaren was het terrein één grote bouwput. In de lunchpauze gingen we er wel eens op bezoek en praatten we wat met de bouwvakkers. Het werk aan het Hoofdgebouw heeft een lange tijd stilgelegen, omdat de curatoren en de aannemer het niet eens konden worden over de prijs. Toen de THE en de aannemer een akkoord hadden bereikt, kreeg iedereen koffie en taart. Een mannetje hield ’s nachts een oogje in het zeil bij de machines in die enorme bouwput, die moesten zorgen dat het daar droog bleef. Hij had altijd sterke verhalen: ‘Alsof de duvel er mee speelde, zou de eerste heipaal in drie klappen de drassige grond in zijn gejaagd.’ Rond 1959 werd de voormalige stortplaats van Philips op de plek waar nu het Auditorium staat, met bulldozers geëgaliseerd. Bovendien werd de Dommel verlegd. Het mannetje uit de bouwkeet mocht in de omgeploegde voren naar metaalresten zoeken. Hij was gehandicapt en had een maagzweer. Het verhaal ging dat hij wel twintig liter melk per dag dronk en dat hij veel geld verdiende met de verkoop van de metalen die hij op het TH-terrein bij elkaar scharrelde.”

Titel: De bouwplaats van het toekomstige Hoofdgebouw. Op de achtergrond de FT-hal, tegenwoordig het gebouw Matrix Jaar: ca. 1960 foto: Archief TU/e

Sonse grond!

Nadat het terrein door het grondbedrijf van Rasenberg, een oud-bokser uit Breda, was afgegraven, ging dezelfde Rasenberg aan de slag om het terrein op te hogen. Dat was voor de aannemer gouden handel, want er moest heel wat zand van A naar B en van B naar A worden vervoerd. “Wanneer Rasenberg op bezoek kwam, had hij steevast een geopende doos sigaren in de aanslag”, herinnert oudmedewerker van de Bouwtechnische Dienst J.G.A. Vlemmix zich. Volgens journalist Van de Kerkhof van het Eindhovens Dagblad werd het zand overigens gehaald uit buurgemeente Son. “Meters hebben ze er uitgegraven om er ’t moer aan de Woenselse kant van Eindhoven mee te dempen. Eindhoven? Die hele TU staat gewoon op Sonse grond!”