Persoonlijke instellingen

Antieke wiskunde

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark
Titel: Prof.dr. Fred Simons geeft college Auteur/Bron: Archief TUE

Heel veel van de stof voor het vak wiskunde die generaties TU/e-studenten moesten verwerken, was bijeengebracht in syllabi en dictaten. In uitzonderlijke gevallen werd daar dan later een uitgebreid boek uit samengesteld, zoals het bekende Algebra en analyse van Ackermans en Van Lint. Maar de TU/e is nooit zo bookish geweest. Het was hoogleraar dr.ir. J. de Graaf foto - zelf in 1967 als natuurkundige afgestudeerd, maar met een dubbele liefde voor wis- en natuurkunde- opgevallen met hoeveel enthousiasme oud-studenten gewag maken van de kwaliteit van het (vroegere) wiskundeonderwijs. Dit bracht hem op het idee om de wiskundedictaten bestemd voor alle afdelingen uit de periode 1956-1982 te verzamelen en op een DVD uit te brengen. Hij zocht in bibliotheken, archieven en boekenkasten en riep de hulp in van collega‚ tot hij alles compleet had. Het kostte De Graaf een paar maanden om de klus te klaren. Vervolgens gingen medewerkers van de Bibliotheek aan de slag om alles te scannen. In het lustrumjaar 2006 is de titanenarbeid afgerond en is er een DVD afgeleverd waarop alle antieke‚ wiskundedictaten te vinden zijn, inclusief de vakken voor gevorderden. Het gaat om zo'n dertigduizend A4-tjes tekst en illustraties. Elk dictaat is (voorzover nodig) door De Graaf voorzien van een inhoudsopgave.

Klik hier voor de dictaten

Gestolen


Titel: Prof.dr.ir. Jan de Graaf Jaar: ca.2006 Auteur/Bron: Bart van Overbeeke

Dat er meer dan nostalgische belangstelling voor de dictaten bestaat, leidt hij af uit het feit dat er in de loop der jaren verscheidene originelen uit de bibliotheekcollectie gestolen zijn. De verzamelde pagina’s staan voor honderdduizenden uren intellectuele hoofdarbeid, verricht door generaties mathematici. De tijd die generaties studenten nodig hadden om al die stof te verstouwen, is daar ongetwijfeld een veelvoud van. Waarom is De Graaf gestopt bij de dictaten uit 1982? Dat jaar geldt volgens hem als een mathematische waterscheiding. Tot dan werd de wiskunde voor alle opleidingen door medewerkers van de onderafdeling der Wiskunde verzorgd. In 1982 begon de vierjarige opleiding en dat was het begin van grondige veranderingen in het onderwijssysteem. 'Steeds meer faculteiten zijn vanaf toen begonnen zich enigszins sektarisch te gedragen', aldus De Graaf. Afdelingen ontwikkelden hun eigen, toegespitste vormen van wiskunde en niet-wiskundigen werd gevraagd om dat onderwijs te verzorgen. Dat had niet in de laatste plaats te maken met het doorberekenen van kosten voor het zogenaamde serviceonderwijs. De Graaf kraakt over deze historische ontwikkeling in zijn voorwoord de nodige kritische noten.

Homeopathisch


Titel: Prof.dr.ir. Jan de Graaf Jaar: ca.1990 Auteur/Bron: Archief TUE

De bundel bevat volgens De Graaf schitterende staaltjes wiskunde.'Tegenwoordig moeten studenten vaak een boek van 1300 pagina's aanschaffen. Daarin is de collegestof niet alleen op homeopathische wijze verdund, maar vaak ook nog op knullige wijze geformuleerd. Dat was vroeger wel anders. Neem bijvoorbeeld het onderwerp lineaire differentiaalvergelijkingen. Wiskunde 10 uit 1978 geeft in vijfentwintig pagina's een beknopt en glashelder overzicht, compleet met toepassingen uit de natuurkunde, de werktuigbouwkunde en de elektrotechniek.' Als slagroom op het toetje is het genoemde, niet meer in de handel verkrijgbare Algebra en analyse in zijn geheel opgenomen.