Persoonlijke instellingen

AOR 8

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark
Titel: Leestafel AOR Jaar: 1965 Auteur/Bron: Archief TUE

Na ruim veertig jaar ging in het begin van 2005 de deur van de Algemene Ontmoetingsruimte (AOR) voorgoed op slot. Door teruglopende bezoekersaantallen en een oplopende schuldenlast was een gezonde exploitatie van het studentencafe niet meer mogelijk. Zicht op verbetering was er nauwelijks. Vooral bij ouderejaarsstudenten en alumni van de TU/e maakte de sluiting gevoelens van nostalgie en treurnis los. De AOR was een roemrucht en zeer succesvol studentencafe, dat in 1964 van start ging als een gezamenlijk initiatief van de drie studentenverenigingen. Veel oud-studenten van de TU/e en veel mensen die in de jaren zeventig, tachtig en negentig de middelbare school doorliepen, konden zich ongetwijfeld vinden in de liefdesverklaring die columniste Corrie de Leeuw in het Eindhovens Dagblad publiceerde over haar AOR. De zinsnede 'In geen enkel cafe voelde ik me zo thuis als in de AOR' zal ook hen op het lijf geschreven zijn. Goedkoop bier, tafelvoetbal en de altijd voorradige en voordelige kroketten waren de ingredienten waarmee de AOR zich in die jaren immens populair maakte. De sfeer was altijd ontspannen, er werd volop gediscussieerd en optredens mondden vaak uit in eenn groot feest. Vooral het bier stroomde dan rijkelijk, feesten kregen met terugwerkende kracht een legendarische dimensie en de cafebazen in de binnenstad waren stinkend jaloers vanwege de vorstelijke omzetten die jaarlijks gedraaid werden. Aan het begin jaren van de jaren negentig stond de AOR landelijk nummer twee op de lijst als het ging om de jaaromzet van het bier van Dommelsch. Rond die tijd zetten medewerkers van het studentencafe ook een cultureel evenement op poten dat zo'n twee decennia lang duizenden bezoekers zou trekken: het festival Virus.

Brand


Titel: AOR Parklaan na brand Jaar: 1965 Auteur/Bron: Archief TUE

Het initiatief tot de oprichting van de AOR kwam van de Eindhovense studentenverenigingen. Zij wilden dat er een plek kwam waar studenten, ongeacht of ze nu wel of geen lid waren van een vereniging, elkaar konden treffen. Na de oprichting werd in januari 1964 als eerste locatie een noodgebouw betrokken achter de villa van het Eindhovens Studenten Corps aan de Parklaan. DAF-directeur dr. H. ( Hub) van Doorne verrichtte de officiele opening. Veel bier werd hier niet getapt, want al op 14 april van dat jaar was een defecte oliekachel er de oorzaak van dat het hele gebouw tot de grond toe afbrandde. Rond die tijd werden er ook al ideeen ontwikkeld voor de bouw van een centraal gebouwencomplex, waarin de mensa, de studentenverenigingen en de AOR een plek zouden krijgen. Dat complex moest verrijzen achter de toenmalige Boerenleenbank. Een voormalige linnenfabriek in de Dommelstraat en De Effenaar boden tot de oplevering van De Bunker onderdak aan de AOR. Het Rotterdamse architectenbureau Maaskant ging inmiddels aan de slag met De Bunker en in 1970 vond de verhuizing naar de betonnen kolos aan de John F. Kennedylaan plaats.

Bierrecords


Titel: Bar AOR Jaar: 1965 Auteur/Bron: Archief TUE

De AOR bleek een schot in de roos. Ook veel middelbare scholieren wisten de weg naar het studentencafe te vinden. De officiele toegangseis (een collegekaart), werd handig omzeild door de invoering en soepele verstrekking van een eigen toegangspas. Wie de karakteristieke pas eenmaal in bezit had, kon die jaarlijks moeiteloos laten vernieuwen. Voor de opslag van het bier moest steeds meer capaciteit geschapen worden, waarbij de AOR voorop liep bij de toepassing van de nieuwste technieken. Begin 1981 werden vier nieuw geplaatste duizendliter-tanks symbolisch beschilderd als koe en kregen toepasselijke namen: Marta 1, Berta 2, Drika 3 en Klara 4. Zowel voor de AOR als voor de brouwerij was het cafe een ware melkkoe. In de hoogtijdagen stonden er zo een 65 barkeepers op de loonlijst. In 1994 draaide de AOR een recordomzet van een miljoen gulden. Alleen al tijdens de Intro werd er twaalfduizend liter bier geschonken. In het begin van de 21e eeuw liepen de bezoekersaantallen echter sterk terug. Verbouwingen van de bars en nieuwe activiteiten moesten de student weer naar De Bunker lokken. Maar die student moest zijn kostbare tijd steeds zorgvuldiger verdelen over de studie, een bijbaantje en zijn sportactiviteiten. Voor cafebezoek blijft dan nog maar weinig tijd over. Problemen met de fiscus, vorderingen van het GAK en het nog maar moeilijk kunnen vinden van bestuursleden droegen bij aan de verdere teloorgang van het eens zo prestigieuze cafe. Ook de brouwerij zag er uiteindelijk geen toekomst meer in.