Persoonlijke instellingen

Doorsnee Student

Uit Tuencyclopedie

Share/Save/Bookmark

Sinds jaar en dag houdt de studentenadministratie, tegenwoordig als onderdeel van het Studenten Service Centrum STU, gegevens bij over de studentenpopulatie. Daaruit zijn de nodige statistische wetenswaardigheden te destilleren.

Inhoud

Records


  • De jongste instromende student: 14 jaar en 285 dagen
  • De oudste instromende student: 73 jaar en 230 dagen
  • De jongste afgestudeerde: 20 jaar en 361 dagen
  • De oudste afgestudeerde: 65 jaar en 28 dagen

Studietijd


Gemiddeld liggen er 5 jaar en 239 dagen tussen de eerste inschrijving en het afstuderen. De student die deze periode het kortst wist te houden, klaarde de klus in 204 dagen. De langste onafgebroken inschrijving staat op 31 jaar en 53 dagen. De recordhouder is een elektrotechnisch ingenieur. STU tovert nog één student boven water die er langer over deed: tussen het moment van eerste inschrijving en het behalen van het diploma liggen in dat geval maar liefst 32 jaar en 37 dagen. Maar deze alumnus nam een time-out van twintig jaar om een loopbaan op te bouwen, voordat hij besloot het begeerde papiertje alsnog te halen.*

Titel: In de ESC-societeit in De Bunker Jaar: ca 1980 Foto: Archief TU/e

Namen


  • Meest voorkomende achternaam: Janssen (runner-up: Jansen)
  • Meest voorkomende roepnaam: Jeroen (daarna Peter en Bart)
  • Meest voorkomende geboorteplaats: Eindhoven (daarna Heerlen, Tilburg)
  • Meest voorkomende opleiding eerste inschrijving: technische bedrijfskunde (elektrotechniek, werktuigbouwkunde)

De werkelijkheid


Afgaand op deze gegevens zou de doorsnee TU/e-student dus Jeroen Janssen moeten heten. Statistiek is één ding. Hoe staat het met de werkelijkheid van vlees en bloed? Anno 2006 studeren er twee studenten met die naam aan de TU/e. J.L.G. (Jeroen) Janssen werd in 1982 geboren in Boxmeer, en groeide later op in Maasbracht (Limburg). Hij speelde als jongetje al met elektrodozen en vond natuurkunde en wiskunde leuke schoolvakken. Jeroen koos in 2000 voor de studie elektrotechniek. Een voorlichtingsdag in Delft vond hij maar een poppenkast en de keuze voor Eindhoven was snel gemaakt. Hij woont op kamers in de stad, is actief lid van volleybalvereniging Tamar en speelt wekelijks zijn partij mee in de fanfare van Maasbracht. In september 2006 zal hij naar verwachting afstuderen. Dat gebeurt bij TNO-Automotive in Helmond, op het onderwerp active suspension.Wat hij daarna gaat doen, ligt nog niet vast. Een baan zoeken of een promotieplek vinden? J.G.A. (Jeroen) Janssen werd in 1983 geboren in Roggel (Limburg). Door een foutje zijn zijn doopnamen overigens niet bij de burgerlijke stand aangemeld, dus gaat hij officieel als J. Janssen door het leven. Als kind al wilde hij architect worden. De TU/e sprak hem aan qua uitstraling: “Ander volk dan in Delft.” De eerste jaren van zijn studie reisde hij heen en weer, anderhalf jaar woonde hij in Eindhoven op kamers en nu woont hij met zijn vriendin in een appartement in zijn geboortedorp. Hij is actief als voorzitter in het jeugd- en jongerenwerk in Roggel. In Eindhoven heeft hij inmiddels het eerste jaar van het masterprogramma achter de rug. Volgend jaar wil hij een stage inplannen. Wat het daarna wordt, weet hij nog niet. Over vijf jaar ziet Jeroen zichzelf werkzaam als architect, misschien gecombineerd met een deeltijdbaan in het onderwijs. Zijn er gemiddelde patronen te ontdekken in het studentenleven van Jeroen en Jeroen? Regelmatige bezoekers van de activiteiten van Studium Generale zijn ze geen van beiden. “Wanneer er een technisch onderwerp op de agenda staat, wil ik nog wel eens gaan kijken”, verklaart de elektrostudent. Voor de bouwkundige is het bezoek van SG-activiteiten drastisch afgenomen sinds hij weer in zijn geboortedorp woont. “Maar daarvoor ging ik bijvoorbeeld wel naar de bijeenkomsten van het Cheops-café in Plaza Futura.” Dat de AOR en de mensa de afgelopen jaren de deuren moesten sluiten bij gebrek aan belangstelling mocht geen verrassing zijn: geregelde bezoekers van deze twee voormalige bakens in het studentenleven zijn de beide studenten nooit geweest. Maar van het jaarlijkse Virusfestival zijn ze wel fan. Zullen ze over tien jaar een alumnidag bezoeken? Het antwoord daarop is bevestigend.

* Volgens emeritus prof.dr. Th.M.A. Bemelmans (faculteit Technologie Management) zou dit een student zijn die op zijn afstudeerproject na klaar was, maar een conflict kreeg met zijn hoogleraar en titelloos zijn heil zocht in de maatschappij. Niet zonder succes. Uiteindelijk besloot hij toch om af te studeren.